Corona Response, Banjarmasin City Health Office Banjarmasin Holds Initial Screening in Syamsuddin Noor Airport

Regional Health Office of Banjarmasin Team by the P2P Sector Coordinates the Initial Screening (DBnewsphoto) Newly departed passengers...

Newly departed passengers are given initial education about Covid-19 prevention (DBnewsphoto)
Banjarmasin (15/4) As a prevention of the Covid-19 pandemic, Regional Health Office Banjarmasin,  conducts an initial screening of passengers that just landed in Syamsuddin Noor airport, Landasan Ulin, South Kalimantan. This step is taken so that passengers who are domiciled in Banjarmasin are easy to track if they have symptoms that are possible by this Covid 19 virus, besides this step also has a function to provide education to the public regarding the prevention and treatment of the Covid-19 pandemic in the city of Banjarmasin.

Preliminary Screening of Santri who had just arrived at Syamsuddin Noor Airport (DBnewsphoto)
By this action it can be known regarding the ODP data, which is a status given to people with fever symptoms or ISPA (Upper Respiratory Infection) and has a history of traveling to a country infected with Covid-19 in the last 14 days. ODP also applies to asymptomatic people who come in contact with positive confirmed Covid-19 people and while PDP is given to people who have a fever or have shown symptoms of mild or severe pneumonia. Data on ODP and PDP status is always updated by Regional Health Office Banjarmasin through instagram and web tracking corona.banjarmasinkota.go.id

Banjarmasin (15/4) Sebagai pencegahan pandemi Covid-19, Dinas Kesehatan Kota Banjarmasin, melakukan penyaringan awal terhadap penumpang yang baru saja mendarat di bandara Syamsuddin Noor, Landasan Ulin, Kalimantan Selatan. Langkah ini diambil agar penumpang yang berdomisili di Banjarmasin mudah dilacak jika mereka memiliki gejala yang dimungkinkan oleh virus Covid 19 ini, selain itu langkah ini juga memiliki fungsi untuk memberikan edukasi kepada masyarakat mengenai pencegahan dan perawatan Covid-19 di kota Banjarmasin.

Dengan tindakan ini dapat diketahui mengenai data ODP, yang merupakan status yang diberikan kepada orang-orang dengan gejala demam atau ISPA (Infeksi Saluran Pernafasan Atas) dan memiliki riwayat bepergian ke negara yang terinfeksi Covid-19 dalam 14 hari terakhir. ODP juga berlaku untuk orang tanpa gejala yang melakukan kontak dengan Covid-19 yang dikonfirmasi positif dan sementara PDP diberikan kepada orang yang demam atau menunjukkan gejala pneumonia ringan atau berat. Data status ODP dan PDP selalu diperbarui oleh Dinas Kesehatan Daerah Banjarmasin melalui instagram dan pelacakan web corona.banjarmasinkota.go.id

DBnews2020/ Enni Rizqa