Banjarmasin City Wins The Best Award for Health Development 2019

Awarding Night HKN 55 (DBnewsphoto) Banjarmasin (20/11) HKN 55 National Health Day in 2019, South Kalimantan Health Province Office ...

Awarding Night HKN 55 (DBnewsphoto)

Banjarmasin (20/11) HKN 55 National Health Day in 2019, South Kalimantan Health Province Office gives various awards to City/District who get The Best Health Service Unit to develop the public health service in city itself.

This event was held at the Ballroom of the Rattan Inn Hotel Banjarmasin on November 20, 2019 with the Head of Research and Development Center for Humanities and Health Management of the Republic of Indonesia Ministry of Health, Sugianto and several South Kalimantan Health Province Officials including the Governor of South Kalimantan represented by Assistant III for South Kalimantan Province, Representative of Forkopimda South Kalimantan, Mayors and Regents in South Kalimantan.

The city of Banjarmasin received as The First Best Category of Performance in development of the Health sector. In addition there are also awards for each of the other categories for the best health service units in groups or individually including appreciation for exemplary health workers at the level of South Kalimantan Province and the best School Order PHBS.

Contest achieved by:

-SDN Pasar Lama 1 Banjarmasin as the 1st Best Elementary School Level,

-SMPN 7 Banjarmasin as the 2nd Best Junior High School Level,

-PAUD Integrated Kindergarten Banjarmasin Development as the 3rd Best Kindergarten level.

The Award was also given to the Asman Toga Contest won by Asman Toga Lestari Komp. H. Ideris, Sungai Miai District as a pilot of the Village that has the best Self Care Family Medicinal Plants (ASMAN TOGA) which this is a traditional health independent care through the use of family medicinal plants (TOGA) and acupressure are traditional health efforts that can be done by the community / family themselves in overcoming minor health problems that exist within the family, so that with traditional health independent care it is expected that the community can realize a healthy family independently, and the availability of independent care trainers in the use of TOGA and acupressure, this is expected that the socialization and education of independent care to the community can be carried out more optimally and will encourage the achievement of the 2015-2019 Ministry of Health Strategic Plan, namely Puskesmas that conducts traditional health, with one of the operational definitions being Puskesmas that will be a foster care independent of the citizen especially in Banjarmasin.

Congratulations to the city of Banjarmasin and The Best Exemplary Health Workers, The Best PHBS School, and Asman Toga Arrangements, Keep the spirit of realizing the city of Banjarmasin to be a city with a Healthy Generation, Excellent Indonesia.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Banjarmasin (20/11) Hari Kesehatan Nasional HKN 55 pada tahun 2019, Kantor Provinsi Kesehatan Kalimantan Selatan memberikan berbagai penghargaan kepada Kota / Kabupaten yang mendapatkan Unit Layanan Kesehatan Terbaik untuk mengembangkan layanan kesehatan masyarakat di kota itu sendiri.

Acara ini diadakan di Ballroom Hotel Rattan Inn Banjarmasin pada 20 November 2019 dengan Kepala Pusat Penelitian dan Pengembangan Manajemen Kemanusiaan dan Kesehatan Republik Indonesia Kementerian Kesehatan, Sugianto dan beberapa Pejabat Provinsi Kesehatan Kalimantan Selatan termasuk Gubernur Kalimantan Selatan diwakili oleh Asisten III Provinsi Kalimantan Selatan, Perwakilan Forkopimda Kalimantan Selatan, Walikota dan Bupati di Kalimantan Selatan.

Kota Banjarmasin menerima sebagai Kategori Kinerja Terbaik Pertama dalam pengembangan sektor Kesehatan. Selain itu ada juga penghargaan untuk masing-masing kategori lainnya untuk unit pelayanan kesehatan terbaik dalam kelompok atau secara individu termasuk penghargaan untuk tenaga kesehatan teladan di tingkat Provinsi Kalimantan Selatan dan PHBS Pesanan Sekolah terbaik.

Kontes diraih oleh:

-SDN Pasar Lama 1 Banjarmasin sebagai Tingkat Sekolah Dasar Terbaik ke-1,

-SMPN 7 Banjarmasin sebagai SMP Tingkat 2 Terbaik,

- Pengembangan TK Terpadu PAUD Banjarmasin sebagai tingkat TK Terbaik ke-3.

Penghargaan ini juga diberikan pada Kontes Asman Toga yang dimenangkan oleh Asman Toga Lestari Komp. H. Ideris, Distrik Sungai Miai sebagai percontohan Desa yang memiliki Tanaman Obat Keluarga Perawatan Diri (ASMAN TOGA) terbaik yang merupakan perawatan mandiri kesehatan tradisional melalui penggunaan tanaman obat keluarga (TOGA) dan akupresur adalah upaya kesehatan tradisional yang dapat dilakukan oleh masyarakat / keluarga sendiri dalam mengatasi masalah kesehatan kecil yang ada dalam keluarga, sehingga dengan perawatan kesehatan tradisional yang mandiri diharapkan masyarakat dapat mewujudkan keluarga sehat secara mandiri, dan ketersediaan pelatih perawatan mandiri di penggunaan TOGA dan akupresur, diharapkan sosialisasi dan pendidikan kepedulian mandiri kepada masyarakat dapat dilakukan secara lebih optimal dan akan mendorong pencapaian Rencana Strategis Kementerian Kesehatan 2015-2019, yaitu Puskesmas yang melakukan kesehatan tradisional, dengan salah satu definisi operasional adalah Puskesmas yang akan menjadi panti asuhan yang tidak tergantung pada warga negara khususnya di Banjarmasin.

Selamat untuk Kota Banjarmasin dan Tenaga Kesehatan Teladan Terbaik, Sekolah PHBS Terbaik, dan Asman Toga Arrangements, Jaga semangat mewujudkan kota Banjarmasin menjadi kota dengan Generasi Sehat, Indonesia Sempurna.

DBnews2019 / Enni Rizqa